Jaarlijks onderhoud van beveiliging: waarom belangrijk?

11 december 2022

Het jaarlijks onderhoud van een beveiligingssysteem werd vastgelegd in het Koninklijk besluit van 25 april 2007 en is dus wettelijk verplicht. Een noodzakelijke ingreep om de effectiviteit van jouw alarmsysteem te blijven garanderen.

Belang van dit onderhoud

Tijdens dit onderhoud worden alle onderdelen gereinigd en getest om valse alarmen te vermijden. Vooral de onderdelen van de installatie die buiten hangen worden blootgesteld aan allerlei weersomstandigheden zoals hagel, wind en vorst. Bovendien bevat de installatie back-upbatterijen die ervoor zorgen dat het systeem blijft werken in geval van een stroompanne. Deze batterijen worden tijdig vervangen om storingen te voorkomen.

Het kleinste detail kan een groot gevolg hebben voor jouw veiligheid.

Steve, Blackdog

Attest voor de verzekeringsmaatschappij

Blackdog is een vergunde onderneming voor alarm- en camerasystemen. Dit heeft als voordeel dat je na controle een bewijs van onderhoud ontvangt. Dit attest kan opgevraagd worden door je verzekeringsmaatschappij en dient ieder jaar vernieuwd te worden.

Neem geen risico

Het is niet verplicht om het jaarlijks onderhoud door een erkend installateur uit te laten voeren maar wel ten sterkste aan te raden. Een specialist die dagelijks alarmsystemen onderhoudt ziet vaak meer dan een doe-het-zelver. In dit geval kan het kleinste detail een groot gevolg hebben voor jouw veiligheid.

Registratie van het alarmsysteem

Je moet zowel je alarminstallatie als je camerabewaking bij de politie aangeven. Jouw gegevens komen terecht in een database zodat de politie snel en efficiënt kan optreden bij alarm.