Zo hou je het brandveilig tijdens de feestdagen

1 december 2022

Echte naaldboom of een kunstkerstboom?

Of je keuze nu uit gaat naar een echte dennenboom of een kunstkerstboom, bij beiden is het belangrijk om enkele zaken na te gaan vooraleer je deze mee naar huis neemt. Bij een kunstkerstboom vraag je best na of deze uit brandvertragend materiaal bestaat. Een natuurlijke kerstboom zorgt voor een hoger brandrisico door zijn droogte.

Kies daarom liefst voor een kerstboom met wortel en geef deze regelmatig water. Werd de boom al afgezaagd bij verkoop, controleer dan de versheid door ermee te schudden. Als er bij aankoop al veel naalden uitvallen, is de kerstboom eigenlijk al te droog om de feestdagen veilig door te brengen.

Een voorbereid man/vrouw is er twee waard

Zorg ervoor dat de kerstboom in proportie is met de rest van de ruimte en plaats deze op een veilige plek in huis: niet in de buurt van brandbare materialen en evacuatiewegen zoals trappen en deuren. Controleer tot slot of de boom stevig op de grond staat.

Controleer jaarlijks de kerstverlichting op beschadigingen. Als er draadjes blootliggen of kerstlampen beschadigd zijn, gooi je de verlichting beter meteen weg. Let ook op met overvolle stekkerdozen die oververhit kunnen geraken. Vergeet het stopcontact van de kerstverlichting niet uit te trekken bij het slapengaan en het verlaten van de woning.

Rookontwikkeling en brand zijn vaak al vergevorderd voor je er zelf iets van merkt.

Rookmelders redden levens

Als je niet thuis bent, aan het slapen bent of als de rook zich ontwikkelt in een andere ruimte, dan zijn rookontwikkeling en de brand vaak al vergevorderd vooraleer je er zelf iets van merkt. Rookmelders verwittigen je tijdig zodat je veilig de woning kunt verlaten. Vanaf 1 januari 2020 geldt dat op elke verdieping minstens 1 rookdetector geïnstalleerd moet zijn. Let wel, dit is een absoluut minimum.

Risicoanalyse

De beste beslissing is dus een grondige risicoanalyse uit te laten voeren om zo het benodigde aantal rookmelders te bepalen. Rookmelders worden best in de buurt van risicovolle ruimtes geplaatst, maar bijvoorbeeld niet vlak bij uw kookfornuis.

Aan elkaar gekoppelde rookmelders zorgen dan weer voor een voldoende hoorbaar alarm in grotere woningen. Koppel je de rookmelders aan een alarmsysteem met doormelding naar je telefoon, dan ben je ook op de hoogte wanneer je niet aanwezig bent.