Zorg voor goede winkelbescherming met kwalitatieve camerabeveiliging

25 oktober 2022

Het tegengaan van diefstal of bewust veroorzaakte schade in jouw winkel blijft een belangrijke uitdaging. Je wilt er niet enkel voor zorgen dat geld en goederen beschermd zijn, ook de veiligheid van je werknemers zo goed mogelijk bewaren is cruciaal. Dit geldt voor zowel kleinere particulieren als grotere filialen.

Beter voorkomen dan genezen

Iedereen wenst diefstal graag te vermijden in zijn winkel of onderneming. Een goede beveiligingsstrategie is hierbij belangrijk, en voorkomen is altijd beter dan genezen. Camerabeveiliging op strategische plaatsen in je gebouwen vormt hier een belangrijke factor in.

Voldoende camera’s dienen als een goede preventieve maatregel. Als eigenaar of werknemer zie je bv. nooit alles, dus voldoende extra ogen zijn vaak meer dan welkom. Blackdog voorziet dat alle blinde hoeken in beeld gebracht worden. Daarnaast kunnen de camera’s of waarschuwing van beveiliging ook als afschrikkingsmiddel dienen.

Kwalitatieve beelden als bewijsmateriaal

Naast preventie en afschrikking, heeft het plaatsen van de geschikte camerabeveiliging nog een ander voordeel. Wanneer een diefstal effectief zou gebeuren, dan kan je rekenen op hoogkwalitatief bewijsmateriaal om voor te leggen aan de nodige instanties. Zo is de kans dus groot dat je de inbraak op beeld vastgelegd zal hebben.

Wettelijke verplichtingen met camerabeveiliging

Je mag echter niet zomaar alles zomaar filmen of opnemen en deze beeldbestanden bijhouden. Wie in de ruimtes van zijn winkel of shop camerabeveiliging wil plaatsen, moet rekening houden met de Belgische wetgeving.

Wie in de ruimtes van zijn winkel of shop camerabeveiliging wil plaatsen, moet rekening houden met de Belgische wetgeving.

Je mag beelden opnemen in afgesloten ruimtes die toegankelijk zijn voor het publiek, bijvoorbeeld de ruimte waarin je klanten van je winkel of horecazaak ontvangt. Daarnaast mag je ook beeldmateriaal verzamelen in afgesloten kamers of locaties binnen je bedrijf die niet publiek toegankelijk zijn, bijvoorbeeld een magazijn of opslagruimte.

Is de ruimte wel algemeen publiek toegankelijk, en wens je deze te voorzien van de nodige camerabeveiliging? Dan ben je wettelijk verplicht de bezoeker hiervan te informeren met een plakkaat of een waarschuwing.

Opslag en gebruik van beelden

Het opgeslagen beeldmateriaal mag niet voor eender wat ingezet worden en actief worden verspreid. De camerabeelden mogen gebruikt worden om bewijzen van feiten of ongepast gedrag die leiden tot een inbreuk op regels & wetgeving vast te leggen. Je mag de beelden ook gebruiken om daders, medeplichtigen, getuigen en/of slachtoffers te identificeren. Indien deze zaken niet het geval zijn, moet je de beelden na maximum een maand verwijderen.

Blackdog biedt ondersteuning bij elk project

Open je binnenkort een nieuwe zaak of twijfel je over de huidige veiligheid van je gebouwen? Reken op een gecertificeerde beveiligingsfirma als Blackdog om jou de juiste begeleiding te bieden. We plaatsen naast camerabeveiliging ook kwalitatieve alarmbeveiliging of de nodige toegangscontrole specifiek voor je werknemers.