Kies je beter voor een draadloos of bekabeld camerasysteem?

13 april 2022

Een camerasysteem kan je op twee manieren aansluiten. Net zoals bij alarmsystemen bestaat er zowel een draadloos als een bekabeld camerasysteem. Welke optie is nu het meest geschikt voor jouw situatie? In dit artikel vertellen we graag meer over de verschillen. 

Draadloos camerasysteem

Een ‘draadloze’ beveiligingscamera is eigenlijk helemaal niet zo draadloos. Een camera heeft namelijk sowieso voeding nodig uit een stopcontact. Hierdoor moet er alsnog een kabel worden gelegd, maar meestal wordt de camera dan geïnstalleerd in de buurt van het stopcontact.

Beveiligingsproblemen?

De overdracht van de beelden naar de videorecorder gebeurt wel draadloos. Om ervoor te zorgen dat het wifinetwerk hierdoor niet overbelast wordt, maken draadloze camera’s vaak gebruik van beelden met een lage resolutie. Helaas zijn dit ook vaak beelden waarop weinig details te zien zijn, zeker in het donker. 

Bovendien kunnen - de meestal onbeveiligde - draadloze signalen opgepikt of juist verstoord worden, waardoor het systeem erg kwetsbaar is. Daarbovenop kan het wifisignaal ook onvoldoende zijn, waardoor het beeld gaat knipperen of uitvallen. Al deze nadelen samen, vormen meteen ook de belangrijkste redenen waarom wij als installateur geen draadloze camerasystemen installeren.

Bekabeld camerasysteem

Een bekabeld camerasysteem werkt via Power over Ethernet (vaak afgekort als PoE). De camera wordt met een kabel op de recorder aangesloten en zo voorzien van stroom. Over diezelfde kabel worden ook de beelden naar de recorder gestuurd. 

Het grote voordeel is dat dit systeem zo goed als niet onderhevig is aan storingen of sabotage en ook niet afhankelijk is van je wifiverbinding. Je krijgt dus een veel hogere betrouwbaarheid en betere bruikbaarheid van je bekabeld camerasysteem.

Installatie door een gespecialiseerde beveiligingsfirma

Ben je gewonnen voor een bekabeld camerasysteem? Vergeet dan niet dat het installeren van camera's echt vakwerk is. Het is meer dan gewoon een camera vastmaken aan de muur. Wij bekijken vooraf goed welk systeem we voorstellen en leveren altijd de gewenste kwaliteit, onder verschillende omstandigheden (zoals binnen en buiten, dag en nacht, goed of slecht weer). 

Het is belangrijk om samen te zitten en aan te duiden welke delen van het bedrijf je als klant in beeld wil zien, plus waar de camera precies moet komen. De montagehoogte, het aantal megapixels, eventueel invallend (zon)licht en de internetverbinding zijn belangrijke factoren die vooraf in kaart moeten worden gebracht.