Toegangscontrole, een essentieel onderdeel voor bescherming en controle van gebouwen

22 februari 2022

Bij het woord ‘beveiliging’ denk je al snel aan een alarmsysteem of camerabewaking, maar ook toegangscontrole is een essentieel onderdeel voor bescherming én controle van je gebouw.

Waarom zou je toegangscontrole gebruiken?

Gebouwen zijn eigenlijk standaard ‘beveiligd’ met sloten en sleutels. Wanneer een sleutel verloren raakt of gestolen wordt, lopen de kosten al snel op. Sloten moeten veranderd worden en nieuwe sleutels moeten uitgedeeld worden. Sleutels zijn ook gemakkelijk te kopiëren. Enter toegangscontrole: badges zijn niet te kopiëren en wanneer er eentje verloren gaat of iemand gaat uit dienst, haal je de betreffende badge simpelweg uit het systeem.

Nog meer voordelen

Automatisatie

Met een toegangscontrolesysteem kan je heel gemakkelijk de toegang tijdsgebonden automatiseren. Binnen bepaalde uren kunnen mensen het gebouw bijvoorbeeld vrij betreden, buiten die uren kun je gebruik maken van een badge of code. 

Individuele toegangsrechten

Dankzij de flexibele programmatie kunnen individuele toegangsrechten toegekend worden aan verschillende gebruikers. Alle werknemers kunnen bijvoorbeeld toegang krijgen tot het hoofdgebouw, maar beperktere toegang tot verschillende afdelingen of lokalen. Ook hier kunnen er beperkingen in tijd ingesteld worden.

Activiteitenlog

Met een sleutel kan je niet zien wie je gebouw op welk moment is binnengegaan. In het logboek van de toegangscontrole kan je dit allemaal wél bijhouden en aflezen. In combinatie met camerabewaking kan je zelfs registreren wie de gebruiker van de badge was.

Openen vanop afstand

Dankzij de software is het ook mogelijk om deuren (eenmalig) vanop afstand te openen voor bijvoorbeeld een technieker of een pakketchauffeur die langskomt in je woning of bedrijf.

Toepassingsgebied

Toegangscontrole is te gebruiken in verschillende toepassingsgebieden. Van een toegangspoort van je bedrijfspand of winkel tot de garagepoort van je woning of vakantiehuis. Het allerbelangrijkste om te onthouden is: je hoeft zelf niet meer aanwezig te zijn en kan ten allen tijde snel wijzigingen doorvoeren.