Een alarmsysteem zonder abonnement of maandelijkse kosten

5 december 2021

Met de aankoop van een alarmsysteem stoppen de kosten vaak niet.  Heel wat bedrijven rekenen een maandelijks forfaitair bedrag voor bijvoorbeeld de jaarlijkse controle, eventuele interventies en doormelding. Een alarmsysteem komt dus vaak met een soort van abonnement. De vraag is: kan je ook een alarmsysteem zonder abonnement kopen?

Alarmsysteem zonder abonnement

Een alarmsysteem op zich, komt meestal niet met een abonnement, afgezien van de kosten voor de (wettelijk verplichte) jaarlijkse controle (meer info daarover vind je op onze FAQ pagina). Zonder abonnement is er enkele lokale alarmering, via een binnen- en/of buitensirene. Ben je niet thuis, dan zal je dus ook niet weten als je alarmsysteem is afgegaan. Deze sirenes schrikken uiteraard wel inbrekers af, dus volledig nutteloos in je alarmsysteem helemaal niet.

Doormelding bij eventueel alarm

De dag van vandaag blijven mensen echter wel graag op de hoogte van alarmmeldingen, ook als ze niet thuis zijn. Die melding kan op heel wat verschillende manieren gebeuren, afhankelijk van het type en merk van het alarmsysteem. In de meeste gevallen is daar tegenwoordig wél een abonnementskost aan verbonden.

Soorten doormelding

Via PSTN (een traditionele telefoonlijn)

Als je over een traditionele telefoonlijn beschikt, kan deze door middel van een vocale module aan je alarmsysteem gekoppeld worden. Deze lijn wordt dan gebruikt om jou op je opgegeven telefoonnummers op te bellen. Hier is geen terugkerende kost aan verbonden, behalve je abonnement vaste telefonie. Echter, dit is vooral nog mogelijk bij oudere alarmsystemen, binnenkort zal dit volledig verdwijnen.

Via je vaste lijn kan er ook doorgebeld worden naar de meldkamer, waaraan er maandelijkse/jaarlijkse kosten verbonden zijn.

Over het internet

Met een IP-module die bij je alarmsysteem kan geïnstalleerd worden, kan je alarmsysteem rechtstreeks naar je smartphone communiceren. Dit gebeurt via een applicatie die op één of meerdere smartphones kan geïnstalleerd worden. Je kan in deze app pushberichten inschakelen voor verschillende soorten alarmmeldingen. 

Voor deze applicatie is er een kleine abonnementskost verschuldigd (van maar enkele euro's per maand). De IP-module zelf werkt met je lokale internetnetwerk. Via het internet kan er ook doorgebeld worden naar de meldkamer, waaraan er dan weer maandelijkse/jaarlijkse kosten verbonden zijn.

Met een simkaart

In een sim-module van je alarmsysteem wordt een simkaart geactiveerd. Deze simkaart maakt het mogelijk om verbinding te maken met een applicatie of de meldkamer. Een simkaart voor een alarmsysteem moet verplicht door de beveiligingsfirma aangeleverd worden. Het abonnement van die simkaart betaal je jaarlijks. Via je simkaart kan er ook doorgebeld worden naar de meldkamer, waaraan er maandelijkse/jaarlijkse kosten verbonden zijn.

Hoe word ik verwittigd?

Je kon het tussen de lijntjes al wat lezen, maar je kunt dus op verschillende manieren op de hoogte gesteld worden. Op de ‘oude’ en traditionele manier word je gewoon opgebeld door je alarmsysteem. Deze manier van werken zal echter stilaan verdwijnen. Als alternatief kies je dan voor pushmeldingen via een applicatie en/of de meldkamer.

Als je voor een meldkamerabonnement kiest, stuurt het alarmsysteem bij alarm, brand, sabotage of een defect een melding naar de meldkamer. Daar zitten er personen die de melding evalueren. Zij bellen eerst de contactpersonen op en bellen indien nodig ook de politie, brandweer of medische hulp op. Dit abonnement betaal je per kwartaal of jaarlijks, maar je bent zeker dat er àltijd gevolg wordt gegeven aan inbraakmeldingen.

Wat is de beste optie?

De beste optie is van heel wat zaken afhankelijk. Op een bestaand alarmsysteem zijn de mogelijkheden soms beperkter omdat leveranciers niet onbeperkt onderdelen blijven fabriceren. Op een nieuw alarmsysteem is de doormelding vaker een simpeler verhaal. Beschik je niet over een vaste lijn, dan valt die optie al weg. Heb je een slechte mobiele verbinding is ook de doormelding via een simkaart minder stabiel. De mogelijkheden worden dus best ter plaatse en op basis van je eigen wensen en mogelijkheden samen bekeken.