Kiezen voor een draadloos of een bekabeld alarmsysteem?

7 oktober 2021

De beste keuze is de keuze die het best bij jouw behoeftes past. De keuze tussen een draadloos of een bekabeld alarmsysteem hangt in de eerste plaats af van het pand dat je wenst te beveiligen. Je houdt best ook rekening met vereisten van de verzekering, zeker als het om de beveiliging van een bedrijf gaat. Daarnaast zijn er misschien nog wel een aantal dingen die je je kan afvragen:

Moeten er breek- en kapwerken gebeuren bij een bekabeld systeem?

Om de bekabeling van een bedraad systeem te voorzien, kan het zijn dat er wat breek- en kapwerk moet gebeuren. Dit wordt op voorhand goed bekeken en overwogen. Het kan interessant zijn om hier bij een nieuwbouw of renovatie reeds rekening mee te houden. Daar vertellen we graag meer over in een volgende blogpost!

Is een draadloos systeem duurder dan een bekabeld systeem?

Het antwoord op deze vraag is niet eenzijdig. Aan de ene kant vergt de installatie van een bekabeld systeem iets meer tijd (als de bekabeling er nog niet ligt). Aan de andere kant zijn de componenten van een draadloos systeem vaak iets duurder. Bij het jaarlijks onderhoud moeten de batterijen van draadloze componenten vervangen worden, wat dan het onderhoud van een draadloos systeem iets duurder maakt. Je maakt de keuze dus beter niet op basis van prijs, maar wel op basis van andere factoren.

Is een bekabeld alarmsysteem betrouwbaarder?

Denk je dat inbrekers zomaar even de kabels kunnen doorknippen en hun gangetje kunnen gaan? Dat is uiteraard helemaal niet het geval. Zowel een bekabeld als een draadloos systeem zijn beschermd tegen sabotage. Vroeger konden er bij draadloze systemen vaker storingen op de frequenties voorkomen, dat is bij de nieuwe generatie draadloze alarmsystemen veel minder het geval. Je kan het een beetje vergelijken met internet via kabel of WiFi. Tegenwoordig werkt iedereen met WiFi, maar dit blijft nog altijd iets storingsgevoeliger dan via een kabel.

Bij hogere risicoklasse van bedrijven en woningen is een bekabeld alarmsysteem vaak een vereiste.

En het beste van twee werelden?

Tegenwoordig bestaan er ook hybride alarmsystemen. Stel dat je een woning aankoopt waar er reeds een systeem aanwezig is, maar dat systeem beantwoordt niet aan jouw behoeften of is aan vervanging toe. Dan  hoef je het systeem vaak niet volledig te vernieuwen. Met de installatie van een hybride alarmcentrale kunnen vaak enkele onderdelen gerecupereerd worden en kun je later ook gemakkelijk het systeem uitbreiden.

Heb je al een bekabelde installatie die je wil combineren met extra draadloze componenten? Dan is een draadloze module vaak de oplossing. Echter, een bestaand alarmsysteem is niet oneindig aanpasbaar. De technologieën worden altijd maar geavanceerder en dat maakt oude componenten soms onbruikbaar.

Wat is nu de juiste keuze?

De juiste keuze is dus niet zomaar een zwart-witverhaal, maar is afhankelijk van heel veel verschillende factoren. Een bezoek ter plaatse kan ons veel duidelijkheid bieden om samen de juiste keuze te maken.