Goedkope slimme apparaten: een slimme aankoop?

26 augustus 2021

Waarom goedkope slimme apparaten vaak een dure en domme aankoop worden

Je las hier al de voor- en nadelen van het zelf installeren van een alarmsysteem of bewakingscamera. Op de online markt vind je tegenwoordig ook vaak slimme deurbellen en andere slimme huishoudapparaten terug. Ze kosten je niet veel en je kunt ze gewoon zelf installeren.

Nadelen van slimme apparaten

Test-Aankoop waarschuwt voor de beveiliging van slimme  apparaten. De communicatie tussen de smartphone en het toestel is (vooral) bij de goedkope apparaten op de markt vaak niet (voldoende) beveiligd. Hackers kunnen zo makkelijk aan de haal gaan met je wachtwoorden. Alle informatie van die apparaten  komen natuurlijk ook inbrekers goed van pas. Zo maakt een robotstofzuiger bijvoorbeeld een plan van je woning. Dat plan kan snel kwetsbare punten aan het licht brengen. Ook is een goedkoop slim deurslot gemakkelijk door hackers te ontgrendelen. 

De overheid kan alvast een eerste duit in het zakje doen om onze cyberveiligheid te garanderen, maar ook zelf kan je iets doen: laat je niet leiden door reclames van goedkope slimme apparaten, maar laat je adviseren door een expert! Op die manier ben je 100% zeker dat de apparaten goed geïnstalleerd, maar vooral ook goed beveiligd zijn.