Zelf beveiliging installeren: alarm- en camerabewaking

15 februari 2021

Waarom de goedkoopste alarm- en camerabewaking vaak de duurste is

Vaak kiezen mensen ervoor om zelf een alarmsysteem of bewakingscamera te installeren. In een doe-het-zelfzaak kan je namelijk vaak een goedkoper beveiligingssysteem op de kop tikken. Als je alles zelf installeert, bespaar je bovendien op de werkuren. Maar hier houden de voordelen op, want goedkoop betekent (haast) altijd minder kwaliteit en doeltreffendheid. Zeker in de security business. 

Nadelen van doe-het-zelfalarmsystemen

Wil je absolute gemoedsrust en zekerheid, dan kies je voor de kwaliteit van een professional. Een alarmsysteem van een vergunde firma is nu eenmaal stukken beter, net zoals het eten in een sterrenrestaurant niet te vergelijken valt met dat van een fastfoodketen. Hieronder zetten we alle nadelen even op een rijtje:

  1. Niet alle doe-het-zelfalarmsystemen zijn betrouwbaar. De batterijen geven het sneller op en er is vaker vals alarm.
  2. Het is technisch gezien niet vanzelfsprekend om een alarmsysteem correct aan te sluiten en te programmeren. Ook een strategische planning is van groot belang, iets waar een professional je mee kan helpen.
  3. Een beveiligingsinstallatie heeft een jaarlijks onderhoud nodig. Dit kan je zelf doen, maar bij een erkend beveiligingsbedrijf krijg je een attest en ben je echt zeker dat alles in orde is.

Dit alles is ook van toepassing op camerabewaking. Werk je samen met een vergunde onderneming voor alarm- en camerasystemen, dan ben je 100 % zeker dat de gefilmde beelden in jouw bezit blijven en goed beveiligd zijn. Daarnaast kan je rekenen op een professionele service in geval van problemen of bij het afhalen van beelden. 

Waarom kiezen voor een vergunde onderneming voor alarm- en camerasystemen?

Zoals de wet het zelf zegt, heeft elk alarmsysteem tot doel alarmsituaties vast te stellen na een misdrijf tegen goederen (zoals poging tot inbraak, carjacking, diefstal…) en een alarmsignaal te activeren dat enkel ontworpen, geïnstalleerd, onderhouden of hersteld kan worden door een privépersoon voor eigen rekening of door een professionele onderneming voor alarm- en camerasystemen die beschikt over een vergunning van de FOD Binnenlandse Zaken. 

Als kers op de taart kan je jouw beveiligingssysteem via een vergunde onderneming ook aansluiten bij een alarmcentrale. Zo ben je zeker dat de hulpdiensten meteen verwittigd worden in geval van inbraak of brand. 

INCERT-kwaliteitslabel

Bij Blackdog gaan we zelfs nog een stapje verder. Wij beschikken namelijk over het INCERT-kwaliteitslabel, een belangrijk certificaat dat door de verzekering opgevraagd kan worden. Ons Blackdog team werkt uitsluiten met materialen die aan dit label voldoen. Zo ben je als particulier of bedrijf zeker dat je voor goed vakmanschap en kwaliteitsbeveiliging kiest. You know what they say, it’s better to be safe than sorry…