Rookmelders zijn verplicht sinds januari 2020

15 februari 2021

Voor nieuwbouwwoningen geldt de verplichting van rookmelders al een tijdje, maar sinds 2020 zijn er nu ook strengere regels voor alle woningen en bedrijven. In dit blogbericht spitsen we ons toe op de wetgeving die toepasselijk zijn voor Vlaamse (huur)huizen, appartementen en studentenkamers. Vanaf 1 januari 2020 geldt dat op elke verdieping minstens 1 rookdetector geïnstalleerd moet zijn. 

Wat is het nut van een rookmelder?

Als je niet thuis bent, aan het slapen bent of als de rook zich ontwikkelt in een andere ruimte, dan is de rookontwikkeling en brand vaak al vergevorderd vooraleer je er zelf iets van merkt. Dit geldt ook voor bedrijven waar niet 24/7 iemand aanwezig is. In dit geval is een rookmelder een echte lifesaver, want deze detecteert meteen rook.

Hoeveel rookdetectoren moet ik installeren?

In een privéwoning is het verplicht om één rookmelder per verdieping te installeren. Let wel, dit is het absolute minimum. Want wat als er brand ontstaat bij de elektriciteitskast in de berging en jouw rookdetector ver weg in de hal hangt? In dit geval krijgt de rook vrij spel en begint de rookmelder pas alarm te slaan wanneer het vaak al te laat is om je woning veilig en zonder rookvergiftiging te verlaten. Daarom is het een goed idee om een rookdetector te plaats in elke (brandgevoelige) ruimte, zo speel je zeker op safe. 

Welke rookmelder kies ik best?

Goedkope rookdetectoren zijn intussen overal verkrijgbaar. Maar helaas verwittigen deze detectoren je niet wanneer je niet aanwezig bent, wat een groot nadeel is. Bovendien gaan de batterijen niet lang mee en kan je wel eens midden in de nacht gewekt worden door een vals brandalarm. 

Kies je voor rookmelders van een vergunde onderneming, dan is dit natuurlijk niet van toepassing. In dit geval zorgt de beveilgingsfirma ervoor dat alle rookmelders steeds signaal maken en altijd rook detecteren. Kies je ervoor om jouw detectoren aan te sluiten op je alarmsysteem, dan kies je echt voor gemoedsrust en zekerheid. Bij rook of brand wordt de meldkamer en/of brandcentrale namelijk meteen verwittigd.