Het belang van een brandveilige slaapkamer

1 september 2022

In recente jaren is de wetgeving stelselmatig verstrengd op vlak van brandveiligheid. Een noodzakelijke ingreep want woningbranden komen nog steeds vaak voor. Jaarlijks kunnen we zo’n 20.000 brandgevallen tellen, een aantal dat met 30% was gestegen. Ruim de helft vindt trouwens ’s nachts plaats, dus geschikte branddetectie in de slaapkamer is cruciaal.

Aandacht voor brandveiligheid bij constructie

In nieuwbouwconstructies moet standaard rekening gehouden worden met de brandveiligheid. Om deze veiligheid te garanderen wordt er gecontroleerd door zowel de gemeente als een onafhankelijke inspectie.

Branddetectie cruciaal in slaapkamer

Natuurlijk is de slaapkamer een cruciale ruimte om brandveilig te maken en houden. Brandgevaar moet tijdig geregistreerd kunnen worden, want de meerderheid van de brandgevallen gebeurt ’s nachts wanneer bewoners liggen te slapen. Naast detectie kun je echter ook zelf een steentje bijdragen.

Denk na over meubilair & vloerbekleding

Veel banken en fauteuils worden gemaakt met een soort schuimvulling in polyester, een stof die vrij ontvlambaar is en ook soms in matrassen te vinden is. De wetgeving hierover wordt echter ook strenger waardoor producten met brandvertragende stoffen (HR) en zelfdovende matrassen (CMHR) toenemen in de markt.

Op vlak van vloerbedekking hoef je minder rekening te houden met grote risico’s. Brandbaarheid is beperkter, want een horizontaal vlak brandt minder hevig dan verticale vlakken. Wij raden aan eerder voor een katoenen vloerbedekking te kiezen, want de vrij hoge dichtheid zal grote verspreiding van brand ook beperken.

Kwalitatieve plaatsing van rookmelders

Voor een kwalitatieve branddetectie-installatie kun je natuurlijk rekenen op Blackdog. Sinds 1 januari 2020 is het wettelijk verplicht op elk verdiep van je woning een rookmelder te plaatsen. We raden aan zeker eentje te voorzien in de slaapkamer, zodat schadelijke stoffen en rook gedetecteerd worden tijdens je nachtrust.

Koppel je detectoren voor tijdswinst

Laat deze detectoren overigens plaatsen door een installateur met kennis en vermijd gecombineerde detectoren. Je kunt ze wel koppelen zodat ze altijd aangestuurd worden. Bij een brand geeft dit je misschien cruciale tijdswinst. Ten slotte stel je de detectoren best ook luid genoeg in. Je kan al snel tot bijna 20 decibel verliezen bij een gesloten deur, en er is zo’n 75 decibel nodig om je wakker te maken.

Enkele laatste tips

Naast de plaatsing van branddetectoren en rookmelders geven we graag nog enkele tips die helpen om mogelijk brandgevaar te vermijden. Check regelmatig de elektrische installatie van je woning en ook de aansluiting van elektrische producten. Probeer ook toestellen op te laden met de originele oplader en dek de toestellen niet af zodat de warmte ruimte heeft zich te verspreiden.

Ontdek je op een gegeven moment toch een gasgeur in één van de ruimtes van je pand, zet dan alle ramen en deuren open. Daarna sluit je zo snel mogelijk de gasfles af en waarschuw je alle bewoners in het huis. Tijdens de ontruiming kun je ook de hulpdiensten contacteren via 112.